To danie ma rzeczywiście swoje bałkańskie korzenie, choć w tradycyjnym przepisie nie ma nadzienia w postaci sera, to taka mała modyfikacja z mojej strony. Warto zachować proporcje jeżeli chodzi o przygotowanie mieszanki przypraw... Są one kwintesencją tego co najlepsze w całym daniu. Warto danie podawać z frytkami z dodatkiem sosu z musztardy.
Cevapcici z serem
Składniki :
60 dag mięsa wieprzowo- wołowego
1 kostka bulionu wieprzowego lub wołowego
szczypta mąki lub tartej bułki
olej do smażenia
1 opakowanie sera topionego tostowego
mała cebula
PRZYPRAWY: ( to podstawa dobrego cevapcici)po 2 łyżeczki :
papryki czerwonej słodkiej
pieprzu Cayenne
cebula sproszkowana (kostka knora)
czosnek 2 ząbki lub 2 łyżeczki sproszkowanego
szczypta soli i pieprzy czarnego
WYKONANIE :
1. Bulion zgotować i wmieszać w mięso mielone bulionu nie może być dużo!!!
2. przyprawy wymieszać i dodać do mięsa
3. całość wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz odrobinę mąki
4. uformować małe placuszki
5. ser złożyć w małe trójkąciki i położyć na środku placuszka
6. uformować małe kiełbaski
7. usmażyć na oleju
MOJA RADA: Danie najlepiej smakuje z frytkami i musztardą sarepską :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz