wtorek, 13 września 2011

coś dla miłośników czekolady :)

ten przepis to czysta fuzja smaku czekolady i smaku wanilii warto skorzystać z niego, naprawdę polecam serdecznie. Jeśli uwielbiasz czekoladę i smak czekoladowych łakoci ten przepis sprawdzi się w 100%. Przepis nie wymaga zbytnio ani poświęcenia, gdyż nie jest trudny do przygotowania, ani zbytniej dbałości o konsystencję bo można dowolnie go modyfikować. Warto go także urozmaicić o dodatek orzechów lub pozostawić takim jakim jest w oryginale. Życzę smacznego!!
Ciasto czekoladowo- czekoladowe :

składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 20 dag)
1/2 szklanki mąki
10 dag masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

Wykonanie : 
  1. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier, dokładnie mieszamy.
  2. Połamane oba rodzaje czekolady włożyć  do rondla.
  3. Dodać masło. Rozpuścić na małym ogniu. Dodać masę jajeczną i mąkę.
  4. Wymieszać energicznie, by nie było grudek mąki.
  5. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem (25 cm na 25 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
  6. Piec 25 minut, jeśli chcemy, by środek był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubimy ciasto bardziej suche.
  7. Podawać na ciepło lub zimno z bitą śmietaną.

2 komentarze:

  1. oj na serio inspirujesz. Przepis stworzony dla mnie, a efekt końcowy powalajacy. Zjadłam bym kawałek przez komputer,
    pozdrawiam serdecznie :)
    PS: Bede zaglądać, podoba mi sie u ciebie :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. U la la, ąż mi ślinka pociekła. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń