poniedziałek, 5 września 2011


  Coś słodkiego na początek: słodki smak lata: To prawdziwie włoski deser, który swą owocową słodyczą zachwyci nie jednego wielbiciela słodkości. Warto pamiętać o owocach, bo są one uświetnieniem całego deseru jak i znakomitym dodatkiem smakowym. Dodatkowo w przepisie pojawia się pianka gruszkowo- miętowa która sprawi że nasza panacotta stanie się orzeźwiająca a nie tylko słodka i wytworna.
Pana cotta waniliowa z pianką miętowo-gruszkową.

  1. Składniki : na pana cottę
25 dag czereśni lub wiśni
150 ml czerwonego wina ( półsłodkie)
skórka z 1 niedużej pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki żelatyny
600 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru
aromat pomarańczowy
skórka pomarańczowa kandyzowana

2. składniki na piankę:

1 białko
opakowanie galaretki gruszkowej
3 łyżeczki cukru pudru
kilka liści świeżej mięty lub kilka kropel esencji miętowej
pól szklanki wody

Wykonanie:
1. czereśnie umyć  i wydrylować.
2. przełożyć do rondla z winem, dodać startą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gotować na wolnym ogniu.
3. gdy owoce zmiękną całość przecedzić przez sito i ostudzić.
4. żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
5. śmietanę gotować 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia dodać 5 łyżek cukru i żelatynę.
6. odgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia żelatyny i cukru.
7. dodać aromat pomarańczowy i połowę ostudzonych czereśni.

Etap 2 :
1. masę przełożyć do dekoracyjnej formy może być filiżanka
2. wstawić na niecałe 30 minut do lodówki by masa dobrze stężała w tym czasie można dodatkowo przygotować delikatną piankę miętowo- gruszkową ale jest ona dodatkiem.
3. PIANKA MIĘTOWO- GRUSZKOWA 
  •  Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem odstawić do lodówki 
  •  pół szklanki wody zagotować i wrzucić do niej garść listków świeżej mięty lub kilka kropel esencji miętowej zagotować doprowadzając do wrzenia.
  •  galaretkę rozpuścić w gorącym wywarze pamiętając o przecedzeniu jeżeli używamy świeżych lisków i zachować do dekoracji 
  •  gotowy płyn wmieszać do piany z białek i wstawić do lodówki 
Pana cottę wyjąć ostrożnie z formy udekorować skórką kandyzowaną i resztą czereśni i zrobić keks z pianki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz