piątek, 9 września 2011

Egzotyczna zupa z bazylią tajską

   Bardzo lubię oryginalne przepisy, a ten z pewnością się do takich zalicza. Szczególnie zachwycające jest połączenie dosyć nietypowych składników takich jak trawa cytrynowa, czy też występująca w roli głównej bazylia tajska. Sama przyznaję, że to jedna z najciekawszych odmian bazylii, którą każdy miłośnik ziół powinien posiadać bez wątpienia w swoim domowym "ogródku". Ma ona bogaty i niepowtarzalny smak, przez co nawet bulion staje się bardziej magicznym płynem, warto więc mieć ją na uwadze. Pod spodem zamieszczam zdjęcie bazylii, gdyż różni się wyglądem od tej najbardziej powszechnej ogrodowej. Dodatkowym wzmocnieniem smaku zupy jest dodatek imbiru i tu cenna uwaga warto poświęcić i wydać parę złotych więcej i zakupić świeży korzeń!!!. Tak samo jest z chili nie usuwamy z nich gniazd nasiennych gdyż ich ostrość oddaje pełen charakter tego egzotycznego dania. Trzymając się skrupulatnie tego przepisu uzyskasz efekt jakiego nie oczekiwałbyś gotując bulion z kurczaka. Zachęcam serdecznie do wypróbowania.
Orientalny bulion z kurczakiem i chili: 

 Składniki :
cały kurczak
1 cebula
 2 marchewki
 por
korzeń pietruszki
woda
PRZYPRAWY:
1 gałązka trawy cytrynowej
pęczek bazylii tajskiej
2 czerwone małe chili
kawałek imbiru
1 limonka
pieprz ziarnisty
 sól
 liście laurowe
odrobina cukru 

WYKONANIE:
  1.  warzywa oczyścić przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do garnka 
  2. łodygę trawy cytrynowej ponacinać by wydobyć z niej smak i aromat 
  3. kawałek imbiru naciąć i zgnieść wrzucić do garnka 
  4. skórkę z limonki obrać i dodać do wszystkiego 
  5. bazylię obrać z listków i wrzucić same łodyżki 
  6. 1 chili wrzucić w całości drugą zostawić na później 
  7. włożyć całego kurczaka zalać wodą tak aby kurczak swobodnie pływał
  8. na koniec wrzucić kilka ziaren pieprzu i liści laurowych 
  9. całość doprowadzić do  wrzenia a następnie gotowac na wolnym ogniu 
  10. co chwilę oczyszczamy bulion z nadmiaru tłuszczu i szumowin 
  11. gdy jest gotowy wyjmujemy kurczaka zdejmujemy z niego mięso, rozdrabniamy i wrzucamy do przecedzonego bulionu
  12. pozostałą papryczkę chili kroimy i wrzucamy do zupy doprawiamy cukrem i gotujemy jeszcze przez chwilę . 
Smacznego!!!
 MOJA RADA : Bulion jest bardzo esencjonalny i ma niepowtarzalny smak warto pamiętać że używamy TAJSKIEJ BAZYLI!!!

fotka pojawi się później :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz