poniedziałek, 5 września 2011

sernik z pianką wiśniową


Kto z nas nie lubi serników... Jest wiele pysznych przepisów a sam ser daje nam szerokie spektrum możliwości. Ten przepis idealnie sprawdzi się na przyjęciach, gdyż jest łatwy, dobry i z pewnością oryginalny. Przygotowanie pianki jest niezwykle łatwe w wykonaniu a efekt końcowy jest naprawdę dobry. Można oczywiście użyć dowolnego smaku galaretki.
Sernik z pianką wiśniową 

Składniki :
CIASTO:
  • 1,5 Szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru 
  • 80 g margaryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 jajko  
MASA SEROWA:
  • 2 Szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 750 g białego sera 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego 
  • garść rodzynków
  • 5 żółtek
  • garść owoców kandyzowanych np: wiśni
  • 3 łyżki oleju i śmietany najlepiej 12%
  • olejek śmietankowy 
PIANA:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie galaretki wiśniowej
  • pół szklanki wody 
DEKORACJA :
  • Listki czekoladowe
  • posypka czekoladowa 
  •  wiórki kokosowe 
WYKONANIE :
1. ciasto:
  1. składniki dokładnie zagnieść ze sobą
  2. tortownicę o wymiarze 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia 
  3. ciasto rozwałkować i wyłożyć tortownicę
2. Masa serowa:
  1. ser zemleć
  2. składniki za wyjątkiem budyniu zmiksować ze sobą 
  3. wsypać budyń do masy konsystencja powinna przypominać śmietanę
3. Piana:

  1. ubić pianę z białek
  2. wsypać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę 
  3. wodę zagotować i wsypać galaretkę mieszać aż się rozpuści 
  4. zostawić do wystygnięcia 
Etap II:
  1.  na ciasto wylać masę serową piec w 180st.C około 60 minut
  2. ciasto wyjąć z piekarnika wyłożyć piankę wyrównać i posypać wiórkami i czekoladą
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. robiłam sernik i wyszedł idealnie bardzo dobry przepis

    OdpowiedzUsuń