Bardzo lubię ryby, mam wiele przepisów na oryginalne dania rybne. Ten przepis to znane danie pełne witamin i smaku. Najbardziej smakuje mi słodycz jaką wnoszą same warzywa do dania. Warto skorzystać z pieprzu cytrynowego jeżeli chcemy uzyskać bardzo dobry smak ryby. Życzę smacznego.
Ryba w sosie po grecku :
Składniki :
1 kg filetów rybnych np: mintaja, pangi, dorsza
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 cebule
pół selera
PRZYPRAWY:
pieprz cytrynowy pieprz indyjski lub czarny świeżo mielony
sól lub WARZYWKO
przyprawa do ryby PRYMAT
4 duże liście laurowe
ziele angielskie
szczypta chili
Sos:
4 pomidory4 łyżki przecieru pomidorowego
DODATKOWO:
oliwa z oliwek do smażenia
1/2 szklanki wody
1 jajko
tarta bułka
WYKONANIE :
- Warzywa oczyścić a następnie pokroić w cienkie paski
- odrobinę oliwy z oliwek podgrzać i wrzucić do wysokiego garnka i smażyć przez chwilę by wydobyć smak warzyw
- wrzucić ziele angielskie i liście laurowe i doprawić solą i pieprzem całośc wymieszać i zalać wodą
- warzywa dusimy do miękkości pod przykryciem
- przyprawy do ryby wsypujemy do rozbełtanego jajka
- rybę panierujemy i przekładamy do mąki lub bułki tartej
- smażymy rybę
- usmażoną rybę odstawiamy
- przygotowujemy sos pomidorowy : pomidory miksujemy doprawiamy pieprzem i dodajemy do warzyw
- całość gotujemy i dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego i doprawiamy chili
- przekładamy rybę do sosu tak aby warzywa ją przykryły
- serwujemy na ciepło!
MOJA RADA: RYBA NAJLEPIEJ SMAKUJE NAZAJUTRZ : POLECAM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz