czwartek, 8 września 2011

Ryba po grecku

Bardzo lubię ryby, mam wiele przepisów na oryginalne dania rybne. Ten przepis to znane danie pełne witamin i smaku. Najbardziej smakuje mi słodycz jaką wnoszą same warzywa do dania. Warto skorzystać z pieprzu cytrynowego jeżeli chcemy uzyskać bardzo dobry smak ryby. Życzę smacznego.
Ryba w sosie po grecku :

Składniki :
 1 kg filetów rybnych np: mintaja, pangi, dorsza
 3 marchewki
 2 korzenie pietruszki
 2 cebule
 pół selera
 PRZYPRAWY:
 pieprz cytrynowy
 pieprz indyjski lub czarny świeżo mielony
 sól lub WARZYWKO
 przyprawa do ryby PRYMAT
 4 duże liście laurowe
 ziele angielskie
 szczypta chili
Sos:
 4 pomidory
4 łyżki przecieru pomidorowego
 DODATKOWO:
oliwa z oliwek do smażenia
1/2 szklanki wody  
1 jajko
tarta bułka

WYKONANIE :
  1.  Warzywa oczyścić a następnie pokroić w cienkie paski
  2. odrobinę oliwy z oliwek podgrzać i wrzucić do wysokiego garnka i smażyć przez chwilę by wydobyć smak warzyw 
  3. wrzucić ziele angielskie i liście laurowe i doprawić solą i pieprzem całośc wymieszać i zalać wodą 
  4. warzywa dusimy do miękkości pod przykryciem 
  5. przyprawy do ryby wsypujemy do rozbełtanego jajka
  6. rybę panierujemy i przekładamy do mąki lub bułki tartej
  7. smażymy rybę
  8. usmażoną rybę odstawiamy 
  9. przygotowujemy sos pomidorowy : pomidory miksujemy doprawiamy pieprzem i dodajemy do warzyw 
  10. całość gotujemy i dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego i doprawiamy chili
  11. przekładamy rybę do sosu tak aby warzywa ją przykryły
  12. serwujemy na ciepło!
 MOJA RADA: RYBA NAJLEPIEJ SMAKUJE NAZAJUTRZ : POLECAM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz