Moi drodzy. 24 października obchodziliśmy światowe święto makaronu. Z tego też powodu u mnie nie mogło go zabraknąć w menu na ten sobotni dzień. Moja propozycja to makaron w sosie pieczarkowo - serowym.
Składniki:
150 g boczku
1 duża czerwona cebula
2/3 ząbki czosnku
500 g pieczarek
150 ml białego wytrawnego wina
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
ok. 100 g startego sera typu gouda lub radamer
Przyprawy:
szczypta soli, pieprzu oraz kurkumy
3 łyżeczki suszonej bazylii
po 1 łyżeczce :
- czerwonej suszonej papryki
- suszonego czosnku
- suszonego imbiru
Wykonanie :
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy.
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił.
Do cebuli i pieczarek dodajemy wino. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 15 minut, tak aby peiczarki były dobrze podsmażone z cebulą i czosnkiem,
W miseczce mieszamy żółtka, 150 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy mieszanką przypraw wg. zestawienia składników. Gotujemy całość przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu pod koniec dodając masło dla uwydatnienia smaku i konsystencji,
Zdejmujemy patelnię z ognia i do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię możemy również wedle uznania dodać na końcu.
Święto Makaronu w 100% uczczone. Smacznego.
Pani Sylwio świetna propozycja :) uwielbiam pieczarki a w tym zestawieniu z obłędnie aromatycznym sosem makaron smakuje wybornie choć na pierwszy rzut oka danie wygląda na całkiem zwyczajne, świetny przepis będę korzystać pozdrawiam Beata.
OdpowiedzUsuń